Ekonomi

Grundläggande information kring lån i Sverige

Låna pengar

Om du överväger att låna pengar till din nya bostad eller för att finansiera din drömrenovering så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika lån med olika ändamål. Samtidigt så kan hela lånebranschen verka aningen förvirrande och det är inte ovanligt att man känner att man inte riktigt har koll på allting. 

På grund av detta så är det inte särskilt konstigt att man känner viss oro eller har en del funderingar inför att man ska låna pengar. Ett lån är ett väldigt användbart ekonomiskt verktyg, men om det inte används på rätt sätt eller tecknas utan att låntagaren har förstått allting så finns det en risk att utfallet blir allt annat än positivt. I den här texten kommer du att kunna ta del av kort och matnyttig information kring olika saker som man bör tänka på om man ska låna pengar i Sverige, samt vad som kan klassificeras som bra och dåliga lån. 

Olika typer av långivare

Olika typer av långivare

Idag så kan man som svensk konsument välja att vända sig till både banker och fristående låneföretag. Alla Sveriges stora banker erbjuder idag möjligheten att teckna upp sig på en lång rad olika på ett väldigt smidigt sätt online. Det går också att vända sig till fristående låneföretag, av vilka det i skrivande stund finns över 50 stycken av. 

Så vilket av dessa två alternativ ska man välja? Detta är någonting som det inte finns ett rakt svar på och det är upp till var och en att besluta kring detta själv. Många väljer att vända sig till sin bank på grund utav att det upplevs som ett smidigt alternativ hos ett företag där man redan har en positiv relation. Andra föredrar fristående långivare på grund utav att det kan vara enklare att bli beviljad ett lån, eller för att räntan är lite mer fördelaktig. 

Vikten av att jämföra

Vikten av att jämföra

På grund utav att den svenska lånemarknaden är så fylld av olika aktörer som den är så är det väldigt viktigt att man ger sig själv möjligheten att jämföra olika erbjudanden för att hitta det som passar ens egen situation bäst. Det absolut bästa sättet att göra detta på är genom att använda sig av en jämförelsesida. På så sätt så får man en överblick kring de olika alternativen som finns tillgängliga och kan därefter fatta ett välgrundat beslut. Jämför företagslån här, eller använd tjänsten för det lånet som du är intresserad av. 

Kreditupplysningar

En kreditupplysning är som namnet skvallrar om en rapport som en långivare kan beställa för att få reda på om huruvida det är en god idé att låna ut pengar till en långivare eller inte. Detta tas allt som oftast genom Sveriges största kreditupplysningsföretag Upplysningscentralen (UC) och är någonting som alla banker gör, men även vissa fristående långivare. Det går att teckna lån utan UC, men detta för med sig en högre ränta då banken, i alla fall i teorin, tar på sig en högre risk. 

Bra och dåliga lån

Det finns en gyllene regel inom privatekonomi som lyder att man aldrig bör låna pengar för att konsumera. Att låna till resor eller liknande är någonting som man bör undvika i den största mån som är möjligt och om man lånar för att konsumera så bör det vara för inköp som är absolut nödvändiga. 

Istället så bör man försöka låna till sådant som är värdeskapande. Det mest uppenbara exemplet på detta är bostadslån, men även lån för att renovera hemma kan vara exempel på ett bra lån, då detta är någonting som ofta höjer värdet på bostaden över tid. 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service