Kändisar

Sökmotorn berättar – Jennie Silfverhjelm är Alexandra Beijer

Jennie Silfverhjelm

Kriminalserien Beck har under de senaste åren försökt piffa upp den gamla följetongen med olika metoder. Först var det Mikael Persbrandts sköna tolkning av Gunvald Larsson. Sedan kom norrbaggen Kristofer Hivju som Steinar Hovland. Men det enligt många bästa valet har varit Jennie Silfverhjelms i rollen som Alexandra Beijer. Men vem är egentligen skådespelerskan? Och vad gjorde hon innan hon fick rollen i Beck? Det ska vi reda ut i denna text. 

Beck hör till svensk kultur

Bild på skådespelare i Beck
Bild på skådespelare i Beck

Kriminalserien Beck kan nästan räknas som en del i den svenska kulturen. Omkring ett 50-tal filmer har gjorts under åren. Alltså om man räknar med dem som spelades in innan Peter Habers tid som Martin Beck.

Det är många bra skådespelare som dykt upp i de olika filmerna. Men Jennie Silfverhjelm har för många varit ett nytt ansikte. Hon har fångat mångas intresse – både utifrån den spännande karaktären och på grund av hennes intressanta utseende. 

Vem är Alexandra Beijer?

Vem är Alexandra Beijer?

Hon är den första kvinnliga gruppchefen i Beck-serien. Vilket inte bara är uppfriskande utifrån att hon är kvinna, utan också för att Jonas Karlssons osmakliga roll som Klas Fredén får en betydligt mindre utbredning efter hennes entré. Det finns en mystik över Alexandra Beijer. Hon är en kvinna som lever för arbetet och man låter förstå att hon offrat det mesta för jobbet. Både familj och vänner. 

Alexandra är en naturlig ledare och som sådan kliver hon rätt in i den synkroniserade lilla Beck-gruppen och för att ta över kommandot. Trots att hon är en rak och tydlig karaktär finns det saker som tittarna inte vet om henne. Detta ökar såklart intresset men det lämnar också tittarna fulla med frågor. Det vi vet är att hon tidigare har arbetat i Jordanien och att det har satt sina spår. 

Vem är då Jennie Silfverhjelm?

Bild på Jennie Silfverhjelm
Bild på Jennie Silfverhjelm

Jennie Silfverhjelm föddes på Lidingö den 15:e december 1979. Hon fyller alltså 43 år i år. Under tidiga 2000-talet utbildade hon sig vid Teaterhögskolan i Stockholm. Efter det har hon arbetat som skådespelare på Dramaten och tillhört den fasta ensemblen. Även om hon för många var ett nytt ansikte i Beck-filmerna så har hon faktiskt hunnit med en hel del innan dess. 

År 2006 debuterade Jennie i filmen “Wallander – Jokern”. Därefter har hon varit med i ett 30-tal produktioner. Några exempel är filmerna “Flickan som lekte med elden” (2009) och “Gentlemen” (2014). Hon har också varit med i miniserien “Torka aldrig tårar utan handskar” av bland annat Jonas Gardell (2012). En annan film som tyvärr fick ett ganska lågt betyg är komedin “All inclusive” (2017) – där hon spelar en av döttrarna till Suzanne Reuters karaktär. 

I år på Guldbaggegalan vann hon pris för sin roll i “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som gavs ut år 2021. Den senaste serien som hon medverkat i kom ut i år. Det är den svenska dramaserien “Lea” där hon spelar en envis polisutredare. Hon kanske inte är lika elegant där som i rollen som Alexandra Beijer – men trots det är skådespelarinsatsen bra och hon gör enligt en del serien intressantare.

Se alla av Jennies medverkningar här!

Privatlivet hålls dolt

Jennie Silfverhjelm har en minst sagt imponerande skådespelarkarriär. Detta väcker såklart nyfikenhet kring hennes privatliv. Jennie är dock en mycket privat person som inte gärna skyltar med hur hon lever sitt liv. Det finns inte så mycket information att hitta om henne. Men det vi vet är att hon är singel – ingen partner är i alla fall känd. Hon har också utvecklat sin enastående karriär samtidigt som hon tagit hand om sitt barn, en son som närmar sig tonåren. Hon verkar alltså vara lika stark i verkligheten som på filmduken.

Jennie kommer från en familj med en intressant historia. Den visar bland annat ett samröre mellan hennes farfars farfar och August Strindberg. Jennies farfar var konstnären Pelle Silfverhjelm. Han har bland annat illustrerat bilder till olika sagor av HC Andersen samt till Mark Twains “Huckleberry Finns äventyr”.

Pelle gick bort år 2021 och blev över 90 år gammal. Jennie var närvarande vid hans död vilket antas tyda på ett starkt band mellan dem. Kanske har hon också ärvt en del talanger från honom med tanke på att hon har ritat sitt eget kök efter inspiration från en sportbil. 

Beck-serien fortsätter

Jennie har alltså en enastående skådespelarkarriär och försöker att hålla sitt privatliv så privat som möjligt. Hon har varit med i många produktioner som setts av miljontals svenskar. Många är nyfikna och vill veta mer om henne. Vi kan bara hoppas på att hon kommer dela med sig mer om sig själv framöver. 

Det som är positivt är att hon fortsatt medverkar i Beck-produktionerna och att nya filmer är på väg att spelas in. För det är nog ändå i rollen som Alexandra Beijer som hon blivit mest uppmärksammad. Den starka kvinnan på filmduken ger utan tvekan karaktär till den ganska lågmälda filmserien.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service