Tjänster Utomlands

Hur lång tid tar det att få pass?

Hur lång tid tar det att få pass

Ja, det här är någonting som många funderar över just nu. Inför sommarsemestern är det många som vill ha pass och som undrar hur de ska gå tillväga eller om det ens är möjligt. För att få pass måste du boka en tid hos polisen och det har på sistone varit lättare sagt än gjort.

Efter att alla uppgifter är ifyllda och passet har godkänts ska det enligt polisen ta ungefär sex dagar att få ditt pass. Du hämtar då ut det på den polisstation där du gjorde ansökan, så till vida att du inte valt någonting annat. Men nu är alltså frågan som många ställer sig när alla passtider hos polisen är uppbokade – hur lång tid tar det att få pass?

Problem efter pandemin

väntetiderna blivit rejält mycket längre

Under 2020 var det mångas resehandlingar som gick ut och färre än vanligt förnyade sina pass på grund av pandemin. Då det inte gick att resa på samma sätt som tidigare minskade förstås behovet av pass.

När restriktionerna nu har lättat, har trycket också ökat och det är fler än någonsin som vill ha ett pass. Det här var någonting väntat, men har ändå orsakat stora problem. Om du ansökte om pass under 2021 kan du ha haft tur för under 2022 har väntetiderna blivit rejält mycket längre. Det är dessvärre många som inte har kunnat åka på de resor som de hade planerat, på grund av att de inte har hunnit få sina giltiga resehandlingar. 

Långa väntetider

Långa väntetider
Långa väntetider

Många är det som frågat sig: hur lång tid tar det att få sitt pass i Sverige? Det är en skälig fråga i en tid då polisens passutfärdande är hårt pressat. Det är på ett sätt förståeligt att situationen är som den är, men samtidigt borde väl polisen ha kunnat förbereda sig bättre på det ökade trycket?

Tyvärr befinner vi oss nu i en ganska kaosartad situation då det kan ta lång tid att sitt pass. Om du behöver pass till en resa gör du bäst i att boka en tid omgående. Den genomsnittliga väntetiden för att göra en passansökan är i skrivande stund 11,1 veckor.

Polisen uppdaterar vecka för vecka på sin hemsida, så att du enkelt kan se hur god framförhållning du behöver ha. Även leveranstider på pass kan variera, så du bör se till att ha goda marginaler inför din resa.

Skippa resan?

Skippa resan
Skippa resan

En annan aspekt som är viktig att ha med sig är huruvida du verkligen behöver resa. Under pandemin vande vi oss vid att inte resa eller att resa i mycket mindre utsträckning. Det är klart att det finns resor som behöver göras men det finns också resor som kan tyckas onödiga.

Under pandemin var det fler och fler som började ifrågasätta det slentrianmässiga resandet. När det exempelvis finns tåg, som både fungerar väl och går mycket fort för inrikes resande, kan det vara ett gott val. Särskilt bör företag ställa om och välja annorlunda i den mån det går. Nu är det kanske många företagsledare som i onödan kliar sig i huvudet och undrar hur lång tid tar det att få pass?

Svart marknad för passansökningar?

Huruvida det är sant att det finns människor som bokar upp tider för passansökan och sedan säljer dessa vidare är svårt att veta. Det är lätt att göra en höna av en fjäder då du står och trampar och undrar hur lång tid det tar att få sitt pass.

Kanske finns det en svart marknad för passansökningar, vilket i sig känns ganska komiskt. Att det finns en svart marknad vad gäller falska pass, är mer självklart. Men att det ska finns en svart marknad för att bara få gjort en ansökan för pass, känns som sagt nästan komiskt. Men det är klart, tillgång och efterfrågan gäller väl även på den svarta marknaden. 

Provisoriskt pass

Ett Provisoriskt pass
Ett Provisoriskt pass

Hur lång tid tar det att få pass som är provisoriskt? Om du ska ut och resa, se till att vara i god tid även till flygplatsen, då det idag kan bli långa köer och det är många som missar sina plan. Att förutsätta att du ska kunna få tag i ett provisoriskt pass på exempelvis Arlanda är ingen vidare smart plan.

I det senaste har trycket på provisoriska pass varit så hårt att handläggarna är fullkomligt utmattade och människor köar i timmar. Desperationen efter att resa verkar i vårt samhälle vara extra stor just nu. Kanske beror det på att vi har släkt och vänner som vi inte har träffat på lång tid eller på att vi blivit tvungna att skjuta på upplevelser.

Två frågor

Hur som helst kan det vara bra att ställa dig två frågor:

  1.  Hur lång tid tar det att få ett nytt pass?
  2. Är min resa verkligen nödvändig?

Att resa ska vara roligt, men att köa i timmar för att sedan eventuellt få tag i ett provisoriskt pass och komma med ditt flyg, det är inte jättekul.

Kommer trycket att lätta?

Hur utsikterna ser ut framåt är svårt att veta. Det är väl tveksamt om trycket kommer att lätta så länge som väntetiderna för pass är så långa. Kanske har polisens passmyndighet en plan för att klara den här situationen så att människor slipper fundera så mycket på frågan hur lång tid tar det att få pass.

Att få sitt pass borde rimligtvis vara en process som går snabbt och smidigt. Pandemin sätter sina spår överallt i samhället och det problematiska med passutfärdandet är bara en av dessa effekter som vi ser. Ta det lugnt i sommar, med eller utan pass, på resande fot eller hemma i bersån.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service