Tjänster

Så hittar du den bästa VPN-tjänsten

en bild på ett VPN

Hur hittar du den bästa VPN-tjänsten? Det vill säga; vilka faktorer är viktigast för att du ska kunna avgöra vilken VPN-tjänst som presterar bäst?

De frågorna och fler svarar vi på i den här artikeln.

10 faktorer som skiljer en bra från en dålig VPN-tjänst

VPN
 1. Kill Switch ska finnas tillgänglig för alla enheter.
 2. VPN-apparna ska vara lätta att förstå sig på.
 3. Inga känsliga loggar får sparas.
 4. Du ska få en hög internethastighet.
 5. Du ska kunna låsa upp många tv-portaler.
 6. Det ska finnas många bra VPN-protokoll.
 7. Du ska kunna fildela anonymt.
 8. Det ska finnas ett stort servernätverk.
 9. Du ska få tillgång till bra support.
 10. Du ska kunna koppla upp många enheter på samma gång.

Nedan får du en bildsammanfattning på de faktorer som precis nämnts, och ännu längre ned går vi igenom varje faktor i större detalj.

Tips: Vill du få ett snabbt svar på vilken VPN som är bäst? Då är det en bra idé att besöka Teknikguidens VPN som är bäst i test-artikel.

1. Du ska få ett kill switch-verktyg för alla enheter

Kill switch är ett verktyg som bryter din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med VPN-programmet. När du inte är uppkopplad mot din VPN är du nämligen inte anonym längre, så denna funktion är särskilt viktig.

2. VPN-apparna ska vara begripliga

Du ska få begripliga applikationer på svenska som fungerar utmärkt. Sammanfattat kan man säga att ungefär 20 % av alla VPN-företag erbjuder applikationer som fungerar optimalt. 

Värt att veta är också att de bästa VPN-företagen erbjuder utmärkta appar för:

 • iOS.
 • Android.
 • MacOS.
 • Windows.
 • Linux.

3. Inga känsliga loggar får sparas

Vissa VPN-företag sparar loggar som gör att du som kund kan bli spårad. Att teckna sig för en VPN som inte klarar av att hålla dig anonym är samma sak som att slänga pengar rätt ned i avgrunden, så se till att den VPN du tecknar dig för är loggfri.

4. Hastigheten ska vara bra

Då din internetuppkoppling krypteras får du ofta en marginellt lägre internethastighet, men om du skaffar en högpresterande VPN märker du inte ens av det. Om du tecknar dig för någon av de bästa VPN-tjänsterna får du i regel en hastighetsminskning på mellan cirka 1 och 5 %, och det är inte mycket.

De VPN-tjänster som är sämst ger dig däremot det tvivelaktiga nöjet att surfa i plågsamt långsamma hastigheter. En hasighetsminskning på omkring 80 % är inte ovanligt när det kommer till de VPN-tjänsterna som presterar sämst.

Värt att veta: Bilden är lånad med tillstånd från Teknikguiden.se

5. Du ska kunna låsa upp alla tv-plattformar

Att kunna låsa upp tv-plattformar utomlands, eller att kunna låsa upp utländska tv-plattformar i Sverige är en av de vanligaste anledningarna till att många väljer att skaffa en VPN. 

Med de bästa VPN-tjänsterna kan du bland annat låsa upp:

 • Amerikanska Netflix i Sverige.
 • SVT Play utomlands.
 • C More Play utomlands.
 • TV 4 Play utomlands.
 • BBC iPlayer utomlands.

Men alla VPN-tjänster kan inte låsa upp alla tv-plattformar. Anledningen till det är att tv-plattformarna gör allt för att blockera dig som VPN-användare så att du inte ska kunna ”lura systemet”. Men med någon av de bästa VPN-tjänsterna gör du det ändå utan några problem alls.

6. Alla viktiga VPN-protokoll ska erbjudas

Dessa VPN-protokoll är bäst:

 • OpenVPN (säkert och ganska snabbt).
 • WireGuard (säkert och supersnabbt).
 • IKEv2 (säkert och snabbt).

Alla VPN-tjänster som ska kunna räknas som bäst i test erbjuder ett bra stöd för samtliga av de ovanstående protokollen.

7. Upphovsrättstrollen ska hållas borta

Med en VPN som håller måttet kan du fildela anonymt. Det medför att såväl upphovsrättstroll som nyfikna myndigheter hålls borta på ett effektivt sätt.

Mer specifikt döljer VPN-företaget din riktiga IP-adress (alltså ungefär som ditt telefonnummer fast på nätet), vilket betyder att ingen kan se vad du gör online. Så om du råkar ladda ned ”fel” filer av misstag gör det ingenting bara du är uppkopplad mot en bra VPN-tjänst.

8. Det ska finnas ett stort servernätverk

Med en VPN med många VPN-servrar kan du byta land till flera olika nationer. Samtidigt ökar du även dina möjligheter att hitta en särskilt snabb server om det finns många servrar att välja på hos VPN-företaget.

Så ju fler servrar desto bättre är det som gäller när det kommer till servernätverket. Värt att tänka på är även att VPN-företag som har små servernätverk också kan prestera bra, men bara om de optimerat sina servrar på rätt sätt så att de är snabba och effektiva. 

9. Du ska få bra support

De bästa VPN-tjänsterna erbjuder dygnet runt-support alla dagar i veckan, året om. Något sämre än så ska du inte nöja dig med.

10. Du ska kunna koppla upp många enheter på samma gång

Det vanligaste är att du får möjlighet att koppla upp mellan cirka 4 och 6 enheter på samma gång. Men det finns faktiskt VPN-tjänster som låter dig skydda hur många enheter du vill på samma gång, vilket är generöst.

Läs mer om VPN här!

Leave feedback about this

 • Quality
 • Price
 • Service