Blogg

Första födelsedagen – Tips för 1-årskalaset

När det är dags för första födelsedagen är det alltid en stor upplevelse. Kanske inte för själva födelsedagsbarnet, men föräldrar, släktingar och vänner brukar uppleva det som en stor händelse.

Ett kalas för en ettåring är lite speciellt eftersom födelsedagsbarnet inte riktigt kan delta i alla aktiviteter eller njuta av den smarriga tårtan. Men det hindrar inte dig från att ordna ett härligt barnkalas. Här tänkte vi ge lite tips och råd vad du bör tänka på för första födelsedagen, särskilt om det är första barnet.

10 måsten på 1-års kalaset

Det finns vissa saker som bara är absoluta måsten på ett 1-års kalas, även om huvudpersonen inte är så medveten om allt. Men det kommer inbjudna som vill känna av den där festliga födelsedagskänslan som bara barnkalas kan ge.

Så det här är vad vi rekommenderar att du planerar för inför första födelsedagskalaset:

 1. Inbjudningskort med barntema
 2. Rätt lokal
 3. Tema på kalaset
 4. Dekorationer
 5. Mat
 6. Tårta
 7. Godispåsar
 8. Lekar
 9. Presentöppning
 10. Fotografering

Skicka inbjudningskort

Ett råd som aldrig är fel är – var ute i god tid. Särskilt när det gäller inbjudningarna. Om du tänker satsa på ett lite större kalas skicka inte inbjudningarna veckan innan. Ge gästerna tid att planera och boka in datumet. Kommer de dessutom långväga ifrån bör du se över vilka övernattningsmöjligheter som finns. Det vill säga om du ska husera dem hemma eller måste det bokas rum.

Vårt råd är att du anpassar inbjudningskorten till att det är ett barnkalas. Välj något inbjudningskort som du tycker passar ditt barn och skriv gärna under med barnet namn. Finns mängder av virtuella inbjudningskort på nätet att välja bland.

Fira hemma eller hyra lokal

Beroende på hur många ni blir, och om det är många barn som kommer, kan det vara en fördel att hyra en lokal. Då ingår det oftast aktiviteter och fika. Kostnaden varierar givetvis hur mycket som ingår och vad det är för slags lokal. Om du inte har så stor bostad och du bjuder in många är en lokal att rekommendera.

Har du en större bostad så planera var du vill ha firandet så att alla får plats. Fyller ditt barn år på sommaren och du har trädgård kan det vara smidigt att hålla kalaset i trädgården.

Tema och dekorationer

Vill du göra det lätt för dig bör du satsa på något slags tema. Det kan vara någon sagofigur eller kanske ett färgtema. Ett tema kommer att underlätta när du ska välja både dekorationer som ballonger och vilken tårta du ska bjuda på.

Har du kalaset hemma, börja gärna någon dag innan att sätta upp dekorationer och förbereda för dukning och liknande. Vänta inte till samma dag, för med en liten ettåring kan det hända mycket som stör planeringen.

Mat, fika och tårta

En tårta är ett måste, till och med två kan behövas. Har du en liten extratårta till födelsedagsbarnet gör det inget om små barnhänder tar tag i grädden för att smaka. Då kan du i lugn och ro servera de vuxna och de lite äldre barnen från den andra tårtan.

Alla tycker dock inte om tårta så ha gärna några vanliga kanelbullar och lite kakor på fikabordet med. Att ha alternativ gäller även den dryck du vill servera. Ställ gärna fram läsk, saft, vatten och givetvis kaffe för de vuxna.

Är det dessutom ett heldagsevent bör du tänka på att servera någon typ av mat. Även här kan du göra det lätt för dig och beställa pizza, vilket är passande på ett födelsedagskalas med barn. Har du valt att ha kalaset i trädgården kan grillade hamburgare och korv passa bra. Tänk på att välja mat som både vuxna och barn tycker om.

Lekar och godispåsar

Födelsedagsbarnet kanske inte kan delta i lekar men är det andra barn inbjudna bör du se till att det finns någon form av underhållning. Varför inte göra en fiskedamm där både vuxna och barn får fiska upp godispåsar? Med en sådan aktivitet kan alla delta oavsett ålder.

Återigen, är det ett trädgårdskalas och det är varmt väder satsa på en uppblåsbar pool så kan barnen bada. Till och med födelsedagsbarnet kan tycka det är kul.

Presentöppning

Det här är givetvis höjdpunkten på kalaset. Låt ditt barn vara med och öppna, gärna sittandes på golvet så blir det lättare. Du kommer säkert att få hjälpa till med det mesta men du kan få många fina minnen om du låter någon fotografera presentöppningen.

Fotografering

Till sist, fotografering. De flesta kommer säkerligen att knäppa många bilder av födelsedagsbarnet med sina mobiler. Men om du vill föreviga det allra första kalaset bör du anlita någon som kan vara med under dagen bara för att ta kort. En professionell fotograf fokuserar helt på huvudpersonen. Ett tips är att ta korten tidigt på dagen innan födelsedagsbarnet har tröttnat på allt ståhej. Dessutom riskerar du inte att festkläderna blir fulla av tårtfläckar.

Till sist

Ett sista råd – ha inte för höga förväntningar. Med barn i bilden kan allt hända. Fingrar i tårtan (därför smart att ha två), kladd på kläderna, tårar utan anledning och kanske totalt ointresserad av vad som finns i paketen. Skimrande presentpapper eller glansiga snören kan var så mycket roligare. Bara njut, för den här dagen kommer inte igen.

Leave feedback about this

 • Quality
 • Price
 • Service