Blogg

Spelmarknaden fortsätter att gå starkt – omsättningen ökade under andra kvartalet

Det är ingen överdrift att kalla spel om pengar för en av svenska folkets favoritsysselsättningar inom nöjeskategorin. Varje kvartal omsätts det miljardbelopp på den svenska spelmarknaden och den fortsätter att gå starkt även under 2022. Under årets andra kvartal har omsättning ökat både i jämförelse med föregående kvartal samt motsvarande kvartal förra året.

Andra kvartalet 2022 i siffror

Efter införandet av licenssystemet på den svenska spelmarknaden i början av 2019 har den omreglerade spelmarknaden hastigt hittat sitt fotfäste. Mängden spelsajter på nätet och dagens snabba registreringar på dem (läs mer om det här) har gjort spel om pengar mer lättillgängligt än någonsin tidigare, och summorna som omsätts på den svenska spelmarknaden är enorma.

Under 2022 har utvecklingen dessutom fortsatt i en positiv riktning. Det första kvartalet resulterade i en klar ökning i omsättning jämfört med motsvarande kvartal 2021 och den trenden fortsatte under årets andra kvartal. 

Enligt siffror presenterade av Spelinspektionen uppgick nettoomsättningen – det vill säga spelarnas insatser minus utbetalda vinster – för spelbolag på den svenska marknaden till 6,8 miljarder kronor under årets andra kvartal. Det är dels en ökning med 4 procent gentemot motsvarande kvartal 2021, men också en ökning med nästan 200 miljoner kronor jämfört med det första kvartalet 2022. Fortsätter trenden även över de två sista kvartalen kommer den svenska spelmarknaden att få se ett rekordår.

Som det vanligtvis ser ut på spelmarknaden de senaste åren är det inom kommersiellt onlinespel (i huvudsak nätcasinon) och betting där en klar majoritet av pengarna omsätts. Under det andra kvartalet omsattes 4,2 miljarder kronor inom den grenen av marknaden, vilket är ett tangerat kvartalsrekord tillsammans med föregående kvartal 2022.

Siffrorna som är presenterade av Spelinspektionen är preliminära och baserade på uppgifter hämtade från Skatteverket.

Spelarna vänder sig fortsatt utanför licenssystemet

Trots att siffrorna för den svenska spelmarknaden ser positiva ut är det alltjämt en betydande skara spelare som väljer att spela hos aktörer utanför det svenska licenssystemet.

En av anledningarna till omregleringen av den svenska marknaden var att kanalisera svenskarnas spelare till just den svenska marknaden. Processen har till synes varit lyckad i stor utsträckning, men Spelinspektionen och SKOP:s senaste undersökning om onlinespel antyder att en markant andel spelare ändå vänder sig till utländska aktörer.

I undersökningen svarar bland annat 8 procent av onlinespelare som spelar minst en gång i kvartalet att de vänt sig till en olicensierad spelsajt. Den siffran ser dock ut att vara aningen missvisande då flertalet av dessa svarande har uppgett licensierade sidor på frågan om vilken aktör de vänt sig till utanför det svenska systemet. 

I rapporten från undersökningen framgår det också att det är bonuserbjudanden som är den mest lockande aspekten med spelsidor utan licens. Svensk lagstiftning begränsar spelbolag till att dela ut en bonus i samband med det första speltillfället, vilket inte nödvändigtvis är fallet på andra marknader.

Den svenska spelmarknaden och licenssystemet fortsätter att visa upp positiva siffror och ser ut att gå mot ett rekordår – detta trots att andra marknader lockar till sig en del spelare med hjälp av exempelvis lukrativa bonuserbjudanden.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service