Ekonomi

Privatlån med låg kostnad

Privatlån

Privatlån är lån utan säkerhet. Det innebär att ett lån som är beviljat och har betalats ut kan användas till vad som helst – långivaren kommer inte att fråga dig vad du lagt pengarna på. Maximera möjligheten att låna pengar med låg ränta och låga kostnader genom att förbättra din egen ekonomi samt genom att jämföra olika lån.

Vilka kostnader finns med ett privatlån?

Vilka kostnader finns med ett privatlån?

Ett privatlån är ett så kallat blancolån där det inte finns något som agerar säkerhet, som exempelvis en bil eller ett hus. Privatlån består av flera delar. De delarna är:

  • Amortering – amorteringen är den summa som ett lån minskar med vid varje betalning. Vanligtvis sker amortering varje månad och är samma summa under hela lånets löptid.
  • Ränta – kostnad som tillkommer för att få lånet. Högre ränta innebär en högre kostnad.
  • Övriga kostnader – det kan gälla exempelvis uppläggningsavgifter eller faktureringsavgifter.


Amortering är ett måste och går inte att förhandla om. Det som går att påverka är under hur lång tid som lånet ska återbetalas. Summan per månad påverkas avsevärt om lånet ska betalas tillbaka under tre eller tio år.

Räntan kan skilja sig åt kraftigt mellan olika lån- och kreditgivare. Det absolut viktigaste här är att jämföra. Räkna ut ränta på lån och lägg en del tid på att leta efter olika privatlån. Privatlån på lite större summor kan påverkas avsevärt av räntans storlek. Ett lån utan ränta är inte möjligt för den här typen av lån.

Övriga kostnader kan gå att förhandla bort. Faktureringskostnad kan ofta undvikas genom att exempelvis välja e-faktura.

TIPS: läs mer om hur lån generellt fungerar i Sverige här!

Öka chansen till ett bra privatlån

Öka chansen till ett bra privatlån

En ordnad och god ekonomi kommer att göra det enklare att hitta ett bra privatlån. Grundregeln är att ha en bra och stabil inkomst i kombination med få skulder, vilket de flesta förstår. Men det finns några andra saker att ha med sig för att ansöka om och teckna ett privatlån med låga kostnader.

Privatlån utan UC

“Lån utan UC” kan tolkas som ett lån utan kreditupplysning. Det stämmer inte riktigt. Istället för UC AB (tidigare Upplysningscentralen) kan ett annat företag användas till kreditupplysningen vid ansökan om privatlån. Skillnaden är att vid ett privatlån utan UC så kommer inte förfrågan att sparas i 12 månader och inte heller påverka din kreditvärdighet, som många förfrågningar hos UC på kort tid kan göra. Däremot finns det inte många aktörer som erbjuder privatlån utan UC. Det är vanligare att kreditgivare av snabblån använder sig av andra företag än UC.

Använd en låneförmedlare

Allt fler låneförmedlare dyker upp på marknaden. Att använda en låneförmedlare är bekvämt. Fördelen är att de endast använder en kreditupplysning för att jämföra flera banker och kreditgivare – med endast en förfrågan från dig. Resultatet presenteras i en lista där det blir enkelt att jämföra ränta och andra kostnader.

Gå igenom gamla krediter

Gamla krediter kan ligga som aktiva även om de är slutbetalda. Ett exempel på det är avbetalningar. Då är det vanligt att en kredit på ett visst belopp läggs upp och fortsätter att ligga aktiv tills du aktivt väljer att avslutaa den.

Kreditupplysning på dig själv

Är du osäker på hur din ekonomi ser ut eller vilka lån som finns är en kreditupplysning på dig själv ett bra alternativ. Gå igenom och städa upp ekonomin innan du ansöker om ett nytt privatlån.

Genom att arbeta med din egen ekonomi finns möjlighet att påverka den. Med en bra ekonomi anses du ha god betalningsförmåga och kan erbjudas låg ränta vid ett privatlån.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service