När någon pratar om klassiker inom fantasygenren är det oftast Sagan om ringen som kommer på tal. J. R. R. Tolkien skapade något nytt med sin magiska värld fylld av fantastiska varelser, magi och kampen mellan det onda och det goda. Sedan Tolkien har det dock kommit många andra som fört vidare det han startade.
1990 publicerades första boken i en ny bokserie av författaren Robert Jordan. På engelska fick serien namnet The Wheel of Time, och på svenska döptes den till Sagan om Drakens återkomst. Det är en episk saga i 14 böcker om hjältemod, att möta sina rädslor och att aldrig sluta sluta slåss för det man vet är rätt.
Böckerna som skapar magin
Handlingen tar sin början i en liten by där tre vänner lever sina liv i lugn och ro, tills en dag då byn blir anfallen av mordiska varelser. De tvingas då på flykt och får hjälp av en kvinnlig magiker och hennes väktare. Med tiden förstår de tre vännerna att de inte är några vanliga bybor, utan har en större roll att spela när världens öde ska avgöras.
Draken har nämligen fötts på nytt och är en av de tre vännerna. Draken är en mäktig magiker som är fruktad av mänskligheten för hans kraft. För 3000 år sedan förstörde den tidigare Draken världen i sin kamp mot Mörkret. Det har gjort att män inte längre kan använda sig av magi från Urkällan utan att bli galna.
Sagan om Drakens återkomst består av 14 böcker:
- The Eye of the World.
- The Great Hunt.
- The Dragon Reborn.
- The Shadow Rising.
- The Fires of Heaven.
- Lord of Chaos.
- A Crown of Swords.
- The Path of Daggers.
- Winter’s Heart.
- Crossroads of Twilight.
- Knife of Dreams.
- The Gathering Storm.
- Towers of Midnight.
- A Memory of Light.
Inspiration och influenser
Hela Sagan om Drakens återkomst bygger på att det i Robert Jordans värld finns ett Tidens Hjul. Hjulet består av sju ekrar som representerar de tidsåldrar som gått. Eftersom världen därmed är cyklisk har samtliga tidsåldrar redan varit och kommer att uppstå igen oändligt många gånger, men inte på exakt samma sätt varje gång.
Denna cirkulära tidsuppfattning har hämtat mycket av sin inspiration från den hinduistiska läran, där det finns ett “tidens hjul” som på sanskrit heter Kalachakra. Symbolen för Urkällan där all magi kommer ifrån, och det som får Tidens Hjul att snurra, är också inspirerad av en symbol i verkligheten, nämligen yin och yang. Jordans version har däremot inte prickarna.
Robert Jordan fann också inspiration i myten om Kung Arthur, och även från verkliga världen, såsom Moder Teresa och kärnvapenkonflikten mellan Ryssland och USA. Dessutom finns det diverse likheter med Tolkiens Sagan om ringen, men det handlar mest om att serierna är skrivna inom samma genre.
Jordans död och en ny författare
Det är en storslagen värld som Robert Jordan lyckats skapa med sina böcker i Sagan om Drakens återkomst. Han planerade serien till 12 böcker, men under arbetets gång med den sista boken dog han på grund av amyloidos. Det blev plötsligt osäkert om världen någonsin skulle få se en sista bok i hans episka serie.
Jordans änka hade dock andra planer. Hon valde tillsammans med Jordans förläggare att utse en annan författare, Brandon Sanderson, till personen som skulle avsluta serien efter Jordans omfattande anteckningar. När Sanderson väl började skriva på den tolfte boken visade det sig dock bli ett större projekt, vilket gjorde att det istället för en blev tre böcker.
Sagan om Drakens återkomst på svenska
Seriens första 11 böcker, och därmed de böcker som Robert Jordan skrev, har översatts till svenska. Däremot ansågs böckerna vara för tjocka för att publicera i ett band var, och delades därför upp i två böcker var. Det innebär att det på svenska finns 22 böcker.
Nummer 22 släpptes 2006 och efter det kom det inga fler på svenska. Förlaget förklarade detta med att intresset för böckerna hade svalnat och att serien med den nya författaren inte skulle vara klar på flera år. Därför blev det aldrig en del 23 av Sagan om Drakens återkomst eller någon av de sista böckerna. Det svenska förlaget menade också att de som gillade serien hellre läste böckerna på originalspråket.
Serien lever vidare
Trots att serien började släppas redan 1990 och tog slut först 2013, har intresset för serien aldrig riktigt dött ut. Det kan vara en av anledningarna till varför det gjorts flera försök att översätta böckerna till annan media. Försök har gjorts inom både film och TV.
2000 meddelade Robert Jordan att rättigheterna för att göra en miniserie av hans serie hade blivit sålda till NBC. 2008 rapporterades det sedan att Universal Pictures hade köpt rättigheterna för att göra en film, och 2015 visades ett pilotavsnitt, men det slutade med ingenting alls. Det skulle dröja flera år innan några nya försök gjordes med filmatisering av Sagan om Drakens återkomst.
Amazon Prime Video tar över
Slutligen kom ändå Sagan om Drakens återkomst ut som TV-serie, och då på Amazon Prime Video. Serien släpptes i slutet av 2021 och blev videotjänstens näst mest streamade serie någonsin, med stornamn som Rosamund Pike och Daniel Henney i rollerna.
Intresset för serien var stor redan innan den började visas, och den blev därför förnyad till en andra säsong i maj 2021, sex månader innan första avsnittet släpptes. När serien väl började streamas skedde genast en uppgång i försäljningen av första boken i serien, The Eye of the World.
Ny era, gammal serie
I och med att Sagan om Drakens återkomst kommit på Amazon har Robert Jordans värld fått en större och yngre publik. Gamla läsare av serien kan återuppleva magin som Jordan skapat med sina böcker. Samtidigt kan en ny grupp få upp ögonen för en gammal bokserie som kan passa vilken fantasyläsare som helst. Sagan om Drakens återkomst är en modern klassiker med själ och hjärta som kommer att fortsätta leva kvar långt efter Jordans död.
Leave feedback about this