Ekonomi

4 vanliga misstag du gör med din privatekonomi

Bild på privatekonomi

Är du mån om din privatekonomi? Det borde du vara. Din privatekonomi är en viktig del av ditt liv, och borde tas på allra största allvar. Trots detta är det få som faktiskt planerar och gör det bästa av situationen och fastnar i ekonomiska fällor som resulterar i att de måste ta lån trots kronfogden i hälarna.

Lyckligtvis är det ganska enkelt att undvika några av de största misstagen. Om du följer våra steg i den här artikeln kommer din privatekonomi att förbättras avsevärt. Häng med!

4 misstag som du bör undvika med din privatekonomi

Nedan är 4 vanliga misstag som du bör undvika med din privatekonomi:

Fall inte offer för livsstilsinflation

Livsstilsinflation, vad är det för något egentligen? Det betyder i princip att du ökar dina utgifter i takt med att dina inkomster stiger. Det är förståeligt, men om du inte är försiktig kommer du att spendera varenda krona som kommer in, eller i värsta fall mer. Detta är något som du bör akta dig för.

Det är okej att öka utgifterna en aning i takt med att din lön eller inkomster stiger, men se till att du även sparar mer.

Betala inte mer än nödvändigt

Betala inte mer än nödvändigt

Betala inte mer än nödvändigt? Hur? Vad betyder ens det? Om du vill köpa en viss kaffebryggare kan priserna skilja sig väldigt mycket mellan olika butiker. Du vill väl inte betala flera hundra eller till och med tusenlappar mer för samma produkt?

Därmed bör du hålla ögonen öppna och jämföra mellan olika butiker innan du genomför dina köp, inte minst om köpen lutar åt det lite mer dyra hållet. Det finns även många jämförelsesajter som gör jobbet åt dig om du inte vill leta på egen hand.

Samma sak gäller även om du t.ex. spelar blackjack online. Här kan du får bättre erbjudanden hos vissa aktörer, samt att vissa spel bidrar med en högre RTP än andra, något som kan göra stor skillnad i längden.

Förhandla om räntor och avgifter

Det är väldigt enkelt att förhandla om räntor och avgifter med banker, kreditgivare och försäkringsbolag, men trots detta är det få som gör det. Allt som i regel krävs är ett telefonsamtal eller mejl, men kan spara tusentals kronor varje år.

Därmed är detta något som du bör göra på regelbunden basis, för att på så sätt se till att du inte betalar mer än vad som behövs.

TIPS: läs mer om hur lån funkar här!

Köp inte saker som du inte behöver

Köp inte saker som du inte behöver

En av de stora anledningarna till att din privatekonomi inte blir bättre över tid är det faktum att du förmodligen köper saker som du inte behöver. När du läste den meningen kom du säkerligen att tänka på några saker som du tidigare har köpt, men som sedan visat sig vara helt överflödiga i ditt liv.

Du behöver inte den nyaste TV:n eller mobiltelefonen så fort de kommer, vilket även gäller för de senaste bilmodellerna, kläderna och egentligen vad som helst.

Spara pengarna istället, alternativt spendera dem på något som faktiskt bidrar med värde i ditt liv.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service