1. Det som är bra med Lysa är de låga kostnaderna.
Bankverksamheten är ofta tvetydig när det gäller rapporteringsavgifter. Hos Lysa kan du förhindra detta. Det finns inga returer eller dolda kostnader.
Den totala avgiften består av tre delar: en förvaltningsavgift som betalas till Lysa, en fondavgift som betalas till de fonder som dina pengar är investerade i och en transaktionsavgift som betalas för att förvärva medlen. Lysa tar max 0,397 procent i totalkostnad, vilket är bland de lägsta priserna bland svenska fondrobotar.
Lysa kan tillhandahålla minimala kostnader eftersom de mestadels investerar i indexfonder, som själva har låga avgifter. Avgiften du betalar Lysa bestäms av det belopp du investerar och den fördelning du vill uppnå. Ju mindre procentuell avgift desto mer sparar du hos Lysa. Lysas laddning blir aldrig mer än 0,24 procent. Det finns också underliggande fond- och transaktionskostnader att ta hänsyn till. En annan anledning till att Lysa kan tillhandahålla billiga kostnader är att de utnyttjar provisioner från fonder för att sänka sina kunders avgifter. Om en fondleverantör till exempel ger 50 % i provision på en årlig avgift på 0,2 procent blir Lysas effektiva avgift i den fonden 0,1 procent.
Vi tjänar en total avgift på 0,396 procent per år med vår exempel på långfristiga sparportfölj med en utbetalning på 90 % aktier och 10 % ränta. För att sätta priset i perspektiv, om du investerar 100 000 kr skulle tjänsten med ovan nämnda portfölj kosta dig 396 kr varje år. Kostnaden dras automatiskt från ditt Lysa-konto.
Stor källa i vår research kommer från https://investera-i-aktier.se
2. Lättheten med fondroboten
När du registrerar dig med BankID är det enkelt att starta ett konto. Lysa grundades med avsikten att göra sparandet enkelt, och det återspeglas i tjänsten. Fondroboten börjar med att fråga om din ekonomiska situation och sparambitioner. I Lysas fall behöver du helt enkelt svara på sex frågor för att få ett portföljförslag.
De två första frågorna handlar om hur länge du planerar att spara och hur troligt det är att du skulle behöva mer än hälften av pengarna tidigare än förväntat. Lysa frågar sedan vad syftet med ditt konto är och hur ofta insättningar och uttag ska göras. Nästa fas är att besluta om ett investeringsfokus, som kan vara antingen brett eller varaktigt. Frågorna är flervalsfrågor och enkla. Tjänstens design gör det enkelt att komma igång med dina pengar.
3. Det finns ett brett utbud av bidrag.
Lysa erbjuder en av de mest mångsidiga portföljerna på marknaden. Programmet identifierar fonder och ETF:er som bäst återspeglar de erforderliga tillgångsklasserna baserat på pågående analyser. Aktivt förvaltade fonder undviks ofta av Lysa eftersom forskning har visat att majoriteten av aktivt förvaltade fonder underpresterar sitt jämförelseindex år efter år.
Lysa har global tillgång till över 6 000 aktiebolag och 5 000 ränteprodukter. Lysas fonder har de största marknaderna i Sverige och USA.
Lysas investeringsportfölj består av både fonder och börshandlade fonder (ETF). ETF:er är börshandlade fonder som är noterade på en aktiemarknad och handlas på samma sätt som aktier handlas. Lysa investerar i svenska, europeiska, amerikanska, andra mogna länder, tillväxtländer och småföretag, samt följande räntor: svenska stats- och bostadsobligationer, svenska realobligationer, svenska ränteföretagsobligationer, utländska statsobligationer , utländska företagsobligationer och utländska högavkastande företagsobligationer, samt följande räntor: svenska stats- och bostadsobligationer, svenska realobligationer, svenska ränteföretagsobligationer, utländska statsobligationer, utländska företagsobligationer och utländska högavkastande företagsobligationer.
Lysa investerar en betydande del av sina pengar i fonder och ETF:er från hman, Vanguard, XACT, AMF, SPP, iShares och Deutsche Bank.
4. Lysas sätt att investera
Till skillnad från många andra finansiella tjänster är Lysas investeringsstrategi enkel att förstå. Statistik, historiska data och ekonomisk studie används för att utveckla investeringsstrategin. Den bygger på fyra principer: minimala avgifter, diversifierade investeringar, hanterbara risker och att fullfölja ditt sparmål.
Hela Lysas verksamhet kretsar kring detta investeringssätt och de går långt för att göra det så enkelt som möjligt att följa. Som ett resultat, när du blir en Lysa-kund, investeras dina pengar automatiskt i enlighet med dessa principer. Eftersom Lysa mest investerar i indexfonder, som har låga kostnader, tjänar du på billiga utgifter.
Eftersom dina pengar är placerade i både aktier och räntor över hela världen låter Lysa dig diversifiera dina investeringar. När du upprättar ditt konto kommer du att guidas genom en rad frågor för att hjälpa dig välja en risknivå som är rätt för dig. Och, vad gäller den sista principen, kommer Lysa att hjälpa dig att hålla fast vid din sparplan genom att guida dig genom en enkel månadssparprocess. När du har ställt in din månad
Med ett sparande kommer dina pengar att investeras automatiskt varje månad utan att du behöver checka in. Smart sparande, enligt denna inställning, är inte intressant.
5. Det är bra för kortsiktiga målsättningar och långsiktiga sparande.
Att spara mot ett specifikt mål är vanligtvis det enklaste. Det är enkelt att hålla sig motiverad när du vet vad du sparar till. Mål sparas ofta av olika anledningar.
Leave feedback about this