Blogg Okategoriserad

Olika typer av elavtal

Att spara el har blivit alltmer aktuellt och många som förr aldrig tänkte på elen, vill idag veta mer om olika avtal och om vad som kan passa bäst för deras behov. Det finns flera aspekter på det här med val av elavtal.

Det handlar om hur du kan spara elen för att få en billigare elräkning. Men det handlar för många också om trygghet och att kunna få elräkningar som är förutsägbara. Vissa kan förstås klara av mer högre priser utan att det påverkar den totala ekonomin alltför mycket. Så låt oss titta lite mer på detaljerna kring olika elavtal.

Bundet avtal

Det här är ett avtal som är det som skapar störst trygghet. Du har en räkning som ligger lika alla månader och kan därför förutse kostnaderna. Det här avtalet är däremot inte det billigaste utan kan utslaget på ett helt år bli dyrare än exempelvis ett rörligt elavtal.

Rörligt avtal

Det här avtalen brukar alltså bli billigare i längden. Å andra sidan måste abonnenten klara av elräkningarna och att månadskostnaden kan blir riktigt höga ibland. Under den energikris som inträdde 2022 är det många som fått väldig obehagliga överraskningar när elräkningen kommit och vissa har till och med blivit tvungna att flytta, för att kostnaderna har blivit så höga.

Timprisavtal

Det här kan du kalla ett superrörligt avtal och anger elkostnaderna timme för timme. Det korrelerar med elbörsen och de priser som ligger där. Alltså tillgång och efterfrågan. Det här avtalet blandades ofta ihop med rörligt avtal, men är alltså inte samma sak. De rörliga avtalen sätter priserna per dygn och inte per timme.

Elen är som dyrast på morgnarna och vid middagstid. Vid 22-tiden börjar den sjunka och är som allra billigast mellan cirka 02-04. Ungefär klockan 06 stiger priserna igen.

Varför skulle du då vilja ha ett rörligt avtal? Jo, det är nämligen så att med det här avtalet kan du verkligen sänka elräkningen eftersom du kan förlägga vissa aktiviteter på olika tider på dygnet, när du lärt dig vid vilka tidpunkter som elen är som billigast. Sådant som du kan styra över när du utför, är till exempel:

  • Tvättmaskin
  • Diskmaskin
  • Elbilsladdning
  • Långkok (Crockpots)
  • Bakmaskiner

Många moderna tvätt- och diskmaskiner idag är utrustade med timer. Faktum är att det är en standardfunktion för de allra flesta. Det gör det väldigt enkelt att köra både disk och tvätt på natten när elen är som billigast.

Många elleverantörer har också speciella avtal för elbilsägare med appar som du kan ställa in laddaren med. Det gör att du kan ladda när det är som allra billigast, det vill säga på natten. Ett tips är att besöka elbolag.net för en komplett lista över alla elbolag i Sverige.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service