Ekonomi

Kontantfritt Samhälle – Sverige tar täten

Att använda kontanter är redan nu något många svenskar slutat helt med. Vilket i och för sig inte är så konstigt med tanke på hur lätt det är att klara sig utan kontanter i Sverige idag. Kollar man ute i Europa så används kontanter flitigt och man uppmuntras fortfarande att göra det. Men, i Sverige har vi gått åt ett helt annat håll. Nu har till och med Riksbanken börjat testa inför en e-krona. Vi rör oss allt mer mot ett samhälle som är helt kontantfritt. Här nedan hittar du några av alla de sätt där Sverige är världsledande i sin jakt på det helt kontantfria samhället.

Swish är mer populärt än någonsin

Mer eller mindre alla svenskar har Swish idag. Swish, för den som inte vet, är en mobilapp där du lätt och smidigt kan skicka pengar till dina vänner genom deras telefonnummer. Pengarna skickas över direkt och man behöver aldrig vänta innan man ser dem på sitt eget konto. När man förr i tiden gjorde privata transaktioner med hjälp av kontanter så använder sig de flesta idag av just Swish. För att skaffa Swish så krävs det inte mer än att du har en mobil och ett BankID. Sedan knyter du bara med hjälp av din bank ditt konto till ditt telefonnummer. Svårare än så är det inte. Det är lättare, smidigare och ännu ett steg mot det kontantlösa samhället. 

Kryptovalutor tas på allt större allvar

Även kryptovalutor börjar få allt större plats i det svenska samhället. Visst har vi kanske inte riktigt kommit så långt som vissa andra länder som till och med infört krypto som officiell valuta. Men, svenskarna blir allt mer öppna för möjligheterna som krypto erbjuder. Inte bara på grund av den säkerhet som hela tekniken bygger på men också för att det underlättar för köp globalt. Använder man sig av samma valuta när man gör köp utomlands tenderar det att bli billigare och så går transaktionerna smidigare. 

 

För att knyta ihop det med den tidigare punkten kan man idag också handla bitcoin med Swish. Du kan alltså kombinera båda dessa tillsammans och på så sätt ytterligare bidra till att Sverige slutar med kontanter. Att köpa Bitcoin eller andra kryptovalutor med kontanter är mer eller mindre omöjligt.

Riksbanken testar inför en e-krona

Som vi nämnde i introduktionen har Sverige och Riksbanken nu till och med börjat undersöka möjligheterna för att införa en e-krona. Det har nu också gått så långt att de börjat testa den på riktigt. Det är inte längre bara ett koncept man funderar kring, utan det är en realitet som mer eller mindre garanterat kommer bli verklighet. 

Viktigt att veta är dock att e-kronan är en digital valuta, men det är inte en kryptovaluta. Det kan låta lite luddigt då de allra flesta ser kryptovalutor och digitala valutor som synonymt. Men, så är inte fallet. En kryptovaluta bygger på en så kallad blockkedja, medan en e-krona bygger på en annan typ av teknik. 

Många affärer och butiker tar inte längre kontanter

Redan nu så ser vi hur majoriteten av svenska butiker inte längre tar kontanter. Fördelarna med att ta kontanter väger inte längre upp nackdelarna. Eftersom att mer eller mindre alla svenskar kan betala antingen via Swish, krypto eller vanlig kortbetalning finns det inte längre någon anledning. På så sätt skiljer vi oss från nästan hela världen. 

Slutsats

Slutsatsen vi kan dra av detta är att vi redan nu har en väldigt begränsad användning av kontanter gentemot resten av världen. Ännu är vi inte helt och hållet där, men allting pekar på att vi inom bara några år kommer ha uppnått ett helt kontantfritt samhälle. De allra flesta ser detta som en positiv utveckling och som något många länder kommer ta efter. Vi närmar oss det kontantfria samhället med stormsteg.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service