Teknologi

Den tekniska utvecklingen

Teknikens utveckling

Teknikutvecklingen går i rasande fart. Aldrig förr har det lanserats så många produkter och tjänster och allt fler flyttar sig till nätet.  Vi kan idag utföra i princip alla vardagstjänster på nät och våra tekniska prylar blir mer och mer viktig för oss för att få vardagen att fungera. Betala räkningar och andra bankärenden, spela spel, kolla på film, man kan till och med beställa jaktvapen på nätet.

Känner du igen mönstret? Detta är bara ett litet axplock av de saker vi har för oss i den digitala världen. Och vi blir mer och mer beroende av den. Kravet eller förväntan på att vi är anträffbara på ett eller annat sätt ökar i takt med utvecklingen. Är detta positivt eller påfrestande på oss? Det är såklart en helt individuell fråga.

Vad vi däremot vet är att behovet av att ständigt ha tillgång till digitala hjälpmedel och ha en fungerande uppkoppling bara ökar. Vi förväntar oss att dessa vardagsärenden ska fungera  och behöver också att det gör det. Det är inte bra om exempelvis BankID eller någon banks plattform ligger nere. Då är vi ganska låsta i de saker vi gärna utför dagligen.

Vad använder vi tekniken till

Hur vi använder oss av tekniken är högst individuellt. Men klart är att det finns många som använder sig av sociala medier till både kontakt och tidsfördriv. Kanske är du en gamer och spelar för tidsfördriv, eller kanske tittar på spelbolag utan svensk licens för att få tiden att gå. Några använder sig av tekniken för att titta på underhållande serier.

Detta medans andra ser till att skapa musik eller film och delar online. Det är helt olika för var och en hur vi använder våra tekniska prylar, och till vad de används. Mycket styrs av vilket intresse man har men också vilken förståelse vi har av hur tekniken används. Detta är givetvis något som ser helt olika ut för var och en.

Vi har ju också idag en marknad som önskar att vi skapar oss smart hem och utbudet av smarta, uppkopplade prylar blir allt större. Det ställer ju också krav på att uppkoppling och kraft på i våra nätverk utvecklas i takt med de behov vi har. Och för att vi ska känna oss trygga och säkra behöver även säkerheten följa med på detta behovet.

Positiva aspekter av den raska utvecklingen

Det finns ju såklart många delar som är oerhört positiva med den utveckling vi ser idag. Vi har snabbare möjligheter att få svar genom de digitala strukturer som finns och kan när vi behöver, nå varandra snabbare och på flera olika sätt. Detta är ju såklart positivt. Dessutom har vi stora möjligheter att arbeta mer mobilt idag än tidigare. 

Med digitala hjälpmedel och den utvecklingen vi har idag kan vi i princip utföra våra sysslor var som helst. Detta är det ju många som fått träna in på riktigt under pandemin. Aldrig förr har vi haft så stort behov av teknik som under denna tid och många har dessutom sett möjligheter att undvika långa resor och stora folksamlingar med hjälp av tekniken. 

Med verktyg som Zoom och Teams har många kunna köra “business as usual”. Inte bara har det påverkat miljön positivt utan även sparat företagen en hel del pengar. Många har dessutom med detta upptäckt att det det faktiskt går att ha anställda på avstånd och ändå har relativt bra kontakt utan fysisk närvaro.

Negativa aspekter av detta

Såklart är det inte bara positivt. Att arbeta och för den del leda på distans är utmanande. Kanske sitter du på hemmaplan och saknar kollegor eller en chef i din närhet. Ofta kan ju även kollegor vara en bra tillgång när du bara behöver fem minuter att få hjälp med något enkelt, och denna möjlighet är ju svårare att få till digitalt.

Flera har också upplevt just detta att gränsen mellan privat- och arbetsliv är svår att sätta. Genom att vi ständigt är uppkopplade kan det vara svårt att sätta en tydlig gräns för när arbetsdagen är slut och fritiden börjar. Som Alfons säger, jag ska bara, kan lätt bli en ordentlig inskränkning på den privata tiden.

Däremot, om vi har tydliga gränser för när arbetsdagen är över och kan koppla bort den, är ju detta på samma sätt en möjlighet till mer fritid. Mer socialt umgänge och kanske en besparing på resekostnader till och från arbetet. Och minskade resor i tjänst eller till och från arbetet har givetvis också en positiv miljöpåverkan.

Teknikens framtid

Vi kan konstatera att utvecklingen går i rask takt. Och behoven för att skydda oss själva, våra hem och vår utrustning blir allt mer viktig i detta sammanhang. Är det något vi definitivt behöver är att det att skydda oss själva i den tekniska världen. Allt fler bedrägerier och kriminella verksamhet hittar också sin väg till nätet.

Här ska du se till att vara vaken och ha bra skydd. Brandväggar och krypterad kommunikation är en stor fördel för att hindra denna typ av aktivitet. Det är kanske inte det mest vanliga mot privatpersoner idag, men det kan definitivt vara en stor risk imorgon. Detta är ett område var och en bör känna till och förbereda sig på.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service