Ekonomi

Dags att köpa ny bil?

Att köpa ny bil är inte något som de allra flesta gör speciellt ofta. Vilket kan göra det till en svår uppgift att ta itu med. Alla är vi inte mekaniker eller bilhandlare och har därmed inte så stor koll på bilar.

Helt ny bil eller begagnad – vilket är bäst?

När du ska köpa en ny bil är det lätt att lockas av skinande nya bilar i stilrena designer med en massa special funktioner. För att du inte ska spendera alldeles för mycket på en ny bil är det smart att sätta en budget och hålla dig till den. Oavsett om du planerar att låna en summa eller använda dig av sparpengar är det bra att begränsa sig från början.

Se efter vad som finns på marknaden i den prisklass du valt och var noga med att testa bilen ordentligt innan du signerar något avtal. Det allra bästa är att testa bilen hos bilprovningen eller Motormännen för att få ett professionellt utlåtande. Självklart behöver du inte testa en helt ny bil utan det är begagnade bilar som behövs testas ordentligt. Skulle det vara så att säljaren inte går med på att testa bilen är det rekommenderat att du letar vidare.

Hur du hittar bäst villkor för lånet

Ibland är det möjligt att täcka hela kostnaden för en ny bil med sparpengar. Men alla har vi inte den turen utan de flesta av oss behöver låna pengar till en ny bil. Du kan ta ett privatlån på din vanliga bank eftersom det oftast är det lättaste alternativet.

Om du däremot är intresserad av att hitta de allra bästa villkoren och en lägre ränta kan det vara smart att se efter vad andra aktörer på marknaden erbjuder. Var dock försiktig med att dra på dig onödiga kreditupplysningar. Det allra bästa är oftast att ta hjälp av en låneförmedlare.

På så vis får du flera olika erbjudanden på lån med endast en kreditupplysning vilket är fördelaktigt för dig. För visst är det skönt att kunna jämföra låneerbjudanden i lugn och ro utan stress och press från en bankman.

Är det bäst att köpa av privatperson eller bilhandlare?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Om du väljer att köpa av en bilhandlare har du alltid någon att gå till om du skulle upptäcka eventuella fel och brister. Det kan till och med gå att häva köpet om det skulle vara nödvändigt av någon anledning. Du kan dessutom vara säker på att bilen är varudeklarerad enligt de riktlinjer som Konsumentverket fastställt.

Väljer du att köpa av en privatperson har du inte alls de fördelarna. Utan du köper i princip bilen i befintligt skick. Skulle det vara så att bilen har något allvarligt dolt fel måste det oftast avgöras i tingsrätten. Eventuella mindre fel får du oftast ta hand om på egen hand. Det lönar sig sällan att ta det så långt som till tingsrätten. Om du köper en bil av en privatperson är det extra viktigt att testa den ordentligt, även om du själv har en del kunskaper om bilar.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service