Läs mer om programmets tema och börja diskutera redan nu

Framtidens välfärd

Sverige rankas ofta högt i den internationella välfärdsligan. Samtidigt växer oron kring hur den svenska välfärden ska finansieras i framtiden med en befolkning som blir allt äldre och med högre krav på service och kvalitet.

Kommer vi att ha råd att upprätthålla och möta medborgarnas höjda förväntningar på vård, skola och omsorg i framtiden när färre ska försörja alltfler?

Dessa och andra frågor tar vi upp i vårens första avsnitt av Samhällsutvecklarna.

Se avsnitt

Splittrad bild av svensk välfärd

”Välfärdssektorn i Sverige mår överlag väldigt bra… och har blivit mycket bättre de senaste åren”, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

”Något håller på att gå sönder”, kontrar Lena Hallengren (S), vice ordförande i Socialutskottet. Se inslaget där politiker från höger och vänster tycker till om den svenska välfärdspolitiken.

Se klipp

Hållbara affärer

Går det att se på hållbarhet som vilken affärsfråga som helst och hur mäter man det i så fall?
Att många företag tycker att hållbarhetsarbetet är viktigt och att det görs en hel del råder det inget tvivel om, men vilken betydelse har det och hur stor är samhällsnyttan? Dessa och andra frågor tar vi upp i höstens andra avsnitt av Samhällsutvecklarna.
Träffa Stina Billinger, hållbarhetschef på SPP, som ger sin syn på hållbara investeringar och vad som krävs för att öka tempot i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Möt Fredrik Franke från PwC, ansvarig för affärsrådgivning kring hållbar utveckling, om betydelsen av att mäta effekterna av hållbarhetsarbetet.

Se även de fd toppolitikerna Maria Wetterstrand och Kristina Axén Olin debattera hållbarhetsfrågor med ekonomiprofessorn Micael Dahlén, författare till boken Nextopia, om förväntningarnas betydelse i det uppkopplade samhället.

Se avsnitt

Hamburgerkedjan med hållbarhet på menyn

På hamburgerföretaget Max jobbar de aktivt med att integrera hållbarhetsfrågorna i den dagliga affärsverksamheten. Företagets hållbarhetsansvarige Pär Larshans berättar om arbetet för att minska nötköttets negativa miljöpåverkan och hur de via sin personalrekrytering hjälper människor som lever i utanförskap.

Se klipp

Grön hundraåring med hållbarhet i fokus

Coops hållbarhetschef, Louise König, ser hållbarhet som en del av den kooperativa matbutikkedjans DNA, något som genomsyrar allt de gör. Hon berättar bl. a om succékampanjen som fick försäljningen av ekologiska matvaror att rusa.

Se klipp
Producerat av Creo Media Group